Mart ayında “Bu Toprağın Güzideleri”nden Türk Sineması’nın zarif senaristi Ayşe Şasa’yı anıyoruz.
Anadolu Yazarlar Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı desteğiyle Ayşe Şasa paneli düzenliyor…
Yazdığı onlarca senaryoyla geçmişten günümüze kalbimize ve aklımıza dokunan Ayşe Şasa’nın hayatı da genç sinemacılara ilham verecek kadar bereketli. Çocukluğundan itibaren hayatı ve insanı, dolayısıyla kendini bilmeye, anlamaya çalışan sanatçı, adeta her adımda kendini yeniden inşa eder.
Senaryolarıyla izleyenlerin dikkatini doğruya ve güzele çeken Ayşe Şasa, izleyicinin de kendisine ayna tuttuğunu söyler. “Bir zamanlar hem Ateist hem de Marksisttim. Bugün geriye döndüğüm zaman, hayat hikayemi bir film sinopsisi gibi özetleyebiliyorum. 1960 yılında 18 yaşımda sinemaya adım attığımda, Marksist dünya görüşünü beyaz perde aracılığıyla yaymayı kendime görev tayin etmiştim. Türk sinema seyircisi, Türk filminin varlığında beni kendimle yüzleştirdi. Bana tutulan bu aynada kendimi, gerçek kimliğimi kavrayışımı, Müslümanlığımı idrak edişimi, beni kendimle yüzleştiren sinema seyircisine borçluyum.”
Şasa, kelimenin tam anlamıyla ağrılı ve sancılı geçen on sekiz yılın ardından tasavvufta kendini ve iç huzurunu bulur. “Delilik Ülkesinden Notlar” kitabında hayat seyrini anlatan Ayşe Şasa diğer kitaplarıyla ve hayatıyla bugün de kıymetini bilenleri inceliklerle buluşturmaya devam ediyor.
23 Mart 2019 Cumartesi günü Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek Bu Toprağın Güzideleri: Ayşe Şasa başlıklı panel, iki oturum halinde yapılacak. Moderatörlüğünü Meryem İlayda Atlas’ın yapacağı birinci oturumun konuşmacıları Prof. Dr. Lütfullah Beşiroğlu, Hakkı Özdemir ve Serdar Arslan. Celal Fedai’nin moderatörlüğündeki ikinci oturumun konuşmacıları ise Mesut Uçakan, Enver Gülşen, Cihan Aktaş ve Yusuf Kaplan.