Geçen hafta sonunun Anadolu’daki en önemli sanat etkinliği hangisiydi diye soracak olursanız, Balıklıgöl Şiir Akşamları’nı ön sıralara koyabilirim. Tarih boyunca büyük medeniyetlere, önemli şairlere kucak açmış olan Şanlıurfa, bir kez daha Türkiye’nin dört bir yanından gelen şiir ehli ile birlikte Bosna, Nijerja, Tunus ve Doğu Türkistanlı genç şairleri de ağırladı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Yazarlar Birliği ve Eyyübiye Belediyesi tarafından 5. kez düzenlenen Balıklıgöl Şiir Akşamları notlarım şöyle:
Binası yok, şiiri var
-Eyyübiye Belediyesi, Şanlıurfa’nın yeni üç ilçesinden biri. Mehmet Ekinci, çiçeği burnunda başkan olarak koltuğuna oturmuş. Oturmuş oturmasına da, henüz bir belediye binası bile yok Eyyübiye’nin. Ama güzel olan şu ki, başkan bey ‘vizyon’ sahibi bir yönetici olarak, ‘Belediye binamız yokken şiir bizim neyimize’ dememiş, Urfa’nın tanıtımında önemli rol üstlenen Balıklıgöl Şiir Şöleni’ni kucaklamış. Şiir şöleninin, Anadolu Yazarlar Birliği Başkanı Necdet Karasevda ile birlikte en mühim iki aktöründen biri olmuş. Tam iki gün boyunca konuklarını hiç, ama hiç yanlız bırakmaması da başkan beyin yücegönüllülüğünün bir eseriydi. Bir ara, ‘Sinema ile ilgili bir proje de geliştirmek istiyoruz’ dedi başkan. İnşallah diyelim… Zira Şanlıurfa, en çok film çekilen illerden biri olarak, Yeşilçam tarihinde önemli ve farklı bir yere sahip.
Eyyübiye’den mesaj…
-Etkinliğin Cumartesi günkü bölümünde Özcan Ünlü moderatörlüğünde bendenizle birlikte gazeteci Meryem İlayda Atlas, şairler Hüseyin Akın ve İsmail Kılıçarslan ‘Medya’nın şiire bakışı’nı konuştuk. Dertleştik. Akit Gazetesi’nden Fatih Uğurlu güzel bir teklifte bulundu haziruna: İstanbul’un Eyüp ilçesiyle Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinin ‘adaş’lığından yola çıkarak, bu iki belediyenin ‘kardeş’lik bağıyla ortak faaliyetlerde bulunması yönünde bir görüş dile getirdi; ki, bu herkesin hoşuna gitti.
-Taşrada olmasına rağmen, merkezdeki birçok etkinliğe hem içerik, hem kalite hem de orgaznizasyon açısından taş çıkartan bir etkinlik Balıklıgöl Şiir Akşamları…
-Anadolu’da düzenlenen sanat etkinliklerinin önemli bir işlevi de, Büyükşehirlerin hayhuyu içinde, koskoca yıl boyunca birbirlerini göremeyen sanatçı, yazar ve şairleri buluşturması… Balıklıgöl’e katılan şairler de en çok bu konudaki memnuniyetlerini dile getirmekten kendilerini alamadılar.
Kendi adıma söyleyecek olursam, bu etkinlikler benim için memleketi tanıma, fırsatı da oluşturuyor. Samsun’da doğup, İstanbul’da büyümüş biri olarak, Ankara’nın doğusuna sadece bu etkinlikler vesilesiyle gidebildim. Van, mesela… İki yıl önceydi. Fakiye Teyran’ı anma vesilesiyle gidebildiğim en uzak nokta oldu memleketimde. Adana, Mersin, Mardin… Hep bir sanatsal etkinlik vasıtasıyla görebildiğim diğer şehirler. Gördükçe de, insanları tanıdıkça şehirleri daha çok seviyorsunuz…
-Balıklıgöl Şiir Akşamları’nı büyük bir özveriyle gerçekleştiren şair dostumuz Necdet Karasevda anlatmıştı… ‘Biliyor musun’ dedi, ‘Şanlıurfa’da bazı minareler düşman mermilerinin Kurtuluş Savaşı’ndan kalma izlerini taşır.’ Bu gidişimde o mermi izlerini gördüm yine. Görünce… Daha çok sevdim, daha çok bağlandım şanlı Urfa’ya. Vatan toprağının her karışının, birlik beraberliğimizin ne denli önemli olduğuna o mermi izleri şahit!